Közeli turistalátványosságok

Bécsi kapu

A Bécsi kapu a Várnegyed északi végén található. Középkorban nem zsidó kereskedők részére fenntartott piactér volt. Itt ezen a ponton egyesül az a négy utca, mely a Várnegyed teljes hosszán fut. A Bécsi kapu ihlette azt a tipikus magyar szülői intelmet, melyet akkor használnak, ha gyermekük felesel: ”Akkora a szád, mint a Bécsi kapu!" A kapu se nem egyedi, se nem nagy, egyetlen különlegessége, hogy a tetejére is fel lehet jutni.

Mária Magdolna -torony

A Mária Magdolna torony az Országház utca és Kapisztrán tér sarkán található és része egy 13. századi ferences templomnak, melyet a magyar ajkú lakosság használt a török uralom alatt. Ez az egy templom maradhatott meg keresztény templomnak: az összes többit mecsetté alakították át. A szentélyt elpusztították a második világháborúban és még nem állították helyre, kivéve egy kő ablakot, amely mementóként szolgál.

Hadtörténeti Múzeum

A múzeum a budai Várnegyed északnyugati részén található. Fő látványossága a gazdag történelmi fegyverek gyűjteménye: a 150 éves török megszállás alatt használt fegyverektől a közelmúlt fegyvereit magába foglalva; a mintegy 28.000 példányból álló, egyenruhákat, térképeket, töltényeket, zászlókat, érmeket tartalmazó gyűjtemény valamint egy kiállítás, mely azon magyar pilóták visszaemlékezéseit őrzi, akik a második világháború után elhagyták Magyarországot. Az 1956-os forradalommal kapcsolatos fontos tudnivalókat a múzeum egy külön részben jeleníti meg.

  Mátyás-templom

A történelmi Mátyás templom több mint 700 éves. A templom helyszíne volt több koronázásnak, beleértve a IV. Károly, utolsó Habsburg király-ét is 1916-ban. Ebben a templomban kétszer fogadott örök hűséget a híres Mátyás király, innen ered a neve is.

Halászbástya

A Halászbástya egy nagy fehér torony és kilátó terasz komplexum, mely a Várnegyed oldalában a Mátyás-templom szomszédságában található. A komplexum 1890-1905 között épült és nevét mind az egykor közeli középkori halpiacnak, mind a várfalat ezen a szakaszon az elmúlt háborúkban védő halászok céhének köszönheti.

  Arany Sas Patikamúzeum

Az Arany Sas Patikamúzeum épülete egykor az első budai gyógyszertárnak adott otthont. A múzeumban megtalálhatóak az eredeti bútorok, egy alkimista laboratórium rekonstrukciója, mely segítségével bemutatásra kerül az orvostudomány története, valamint a reneszánsz és barokk kori gyógyszerkészítés.

Budavári Labirintus

A labirintus a Várhegy mélyében levő barlangok és pincék rendszerében található. A fölalatti labirintus rendszer óriás óvóhely és korházként szolgált a második világháborúban, de a XVI. században már a törökök is használták a labirintust, elsősorban katonai célokra. A török uralomig visszanyúló írásos dokumentumok megerősítik azt, hogy a labirintus egy részét a hárem is használta. A XV. században a labirintus börtönnek adott otthont, melynek leghíresebb fogja Vlad Tepes, ismertebb néven Drakula Gróf volt, akit a nagy magyar Mátyás király ejtett foglyul. A földalatti labirintus mintegy 6 mérföld hosszú, a látogatható része pedig összesen 1 mérföld.

Sziklakórház

Ezt a korházat Várhegy alatti barlangokban alakították ki 1930-as években a II. világháborúra való felkészülés részeként. A kórháznak a későbbiekben más, nukleáris bunker rendeltetést szántak. Napjainkban múzeumként működik, változatos viaszfiguráival kísérletet tesz arra, hogy bemutassa azokat a kórházi kezeléseket és napi rutint, melyek az ostrom alatti korházat jellemezték.

Királyi Palota

A Királyi Palota talán a Várnegyed legnépszerűbb attrakciója. Szokatlan, hogy valójában soha nem adott otthont egyik magyar királyi családnak sem, sokkal inkább egy pszeudotörténelmi kuszaság jelképe, akárcsak a Mátyás-templom. Az első palota gótikus stílusban épült, melyet több mint 300 éven át bővítgettek, hogy azután lerombolja az a keresztény sereg, mely a török megszállás alól szabadította fel Budát 1686-ban. 1715-ben elkezdődtek a munkálatok egy teljesen új, kisebb barokk palota létrehozására, azonban az évek során az épület újabb és újabb részekkel bővült és így érte el a jelenlegi hosszát (304 méter). A palota neo-barokk stílusban készült, melyhez több szárnyat építettek (melyek jelenleg a Nemzeti Galériának adnak otthont). A palota újjáépítése – a számos XIX. századi megpróbáltatás és lázadás miatt - hosszú ideig tartott és csak 1904-ben fejeződött be. A palota Ybl Miklós és Hauszmann Alajos által irányított újjáépítését a német csapatok döntötték romba, amikor a második világháború végén utolsó emberig védték a Várnegyedet. A tető teljesen beszakadt, a bútorok nagy részét pedig tönkretették.

Később az épület kapott egy korábban nem létezett barokk homlokzatot és egy igazi kupolát (korábban csak álkupola volt padlástérrel alatta). Ma az épület három nagy múzeumnak és az Országos Széchényi Könyvtárnak ad otthont.

Nemzeti Galéria

(Királyi Palotán belül)

Akiket érdekel a magyar festőművészet, látogassanak el ebbe a múzeumba. A galéria legfigyelemreméltóbb része az, ahol a XIX. század magyar festészete kerül bemutatásra.

Budapesti Történeti Múzeum 

(Királyi Palotán belül)

A Budapesti Történeti Múzeum Budapest történelmét hivatott bemutatni. Ebben a múzeumban Pesten, Budán és Óbudán - Budapestet alkotó 3 városban - feltárt régészeti tárgyak kerülnek bemutatásra. A legrégebbi lelet több mint 40.000 éves. Sajnos nem sok l maradt fenn az egykor híres középkori palotából, a múzeum alsóbb szintjein azonban látható néhány maradvány, és kísérleteket tettek néhány szoba helyreállítására is. A múzeum kiállítása rendszeresen bővül az újabb és a folyamatban levő ásatásokból előkerülő leletekkel.

Budavári Sikló

A Budavári sikló azon kívül, hogy nagyszerű kilátás nyújt, egyben nagyon szórakoztató is. A Sikló 1870-ben nyitotta meg kapuit először és eredetileg azért tervezték, hogy olcsó ingázási lehetőséget teremtsenek a Várnegyedben dolgozó hivatalnokoknak. A Siklónak két állomása van:  az alsó állomás Budán a Lánchídnál, a felső:  a Várnegyedben a Királyi Palota és a Sándor Palota között található.

(Forrás: http://www.lonelyplanet.com; http://wikitravel.org; http://visitbudapest.travel; http://www.budapest.com)

GYAKORLATI INFORMÁCIÓK BUDAPESTRE LÁTOGATOK SZÁMÁRA (tartalmaz programjavaslatokat gyermekkel történő városlátogatáshoz)

Összegyűjtöttünk gyakorlati információkat Budapestre látogatók számára:

 • 3D MOZI

 • AQUAWORLD

 • SZENT ISTVÁN BAZILIKA

 • TEKÉZÉS

 • BUDAPESTI ÁLLATKERT

 • TEMPLOMOK, ISTENTISZTELET

 • CUKRÁSZDÁK

 • BOLHAPIACOK

 • KÜLKÉPVISELETEK BUDAPESTEN

 • ÉLELMISZERBOLT

 • MAGYAR ÁLLAMVASÚTAK (MÁV)

 • PIACOK

 • MÚZEUMOK

 • OPERAHÁZ

 • OPERETT SZINHÁZ

 • MŰVÉSZETEK PALOTÁJA (MÜPA)

 • ORSZÁGHÁZ

 • ZENE- ÉS TÁNCKLUBOK

 • ÜGYELETES GYÓGYSZERTÁRAK

 • TÖMEGKÖZLEKEDÉS BUDAPESTEN

 • ÉTTERMEK ÉS GYORSÉTTERMEK

 • BEVÁSÁRLÓKÖZPONTOK

 • HAJÓS VÁROSNÉZÉS

 • TAXI TÁRSASÁGOK

 • TERMÁLFÜRDŐK

 • TROPICARIUM

A dokumentum itt tölthető.